Vermijd deze valkuilen bij herstellen beschadigd vertrouwen

Bij een poll in onze Facebook Community bleek herstel van vertrouwen na een kwetsing met afstand het onderwerp met de grootste belangstelling. 

Begrijpelijk, want beschadigd vertrouwen is één van de belangrijkste obstakels bij herstel van de verbinding in relaties waar het al langer niet goed gaat. 

Misschien denk je bij beschadigd vertrouwen in eerste instantie aan ontrouw of bedrog. Maar in veel relaties waar partners het vertrouwen in elkaar hebben verloren is het vooral een opstapeling van terugkerende minder ingrijpende dingen. 

Jaren van ruzies, waarin partners kwetsende dingen tegen elkaar gezegd hebben. Afspraken of beloften die te vaak niet nagekomen zijn. Niet open en eerlijk zijn, ook al is het over "kleine dingen". 

Het gevolg is dat de relatie de veiligheid mist die nodig is om je echt te openen voor je partner, en je te verbinden met de belangrijkste persoon waar je het zo graag goed mee wil hebben. 

Nu, het herstel van beschadigd vertrouwen vraagt onder meer om: 

❤️‍???? uitspreken van de intentie, het verlangen om de verbinding te herstellen

❤️‍???? de bereidheid om naar de ander te luisteren

❤️‍???? afspreken om allebei volledig open en eerlijk te zijn

❤️‍???? erkenning van het gedrag dat de kwetsing heeft veroorzaakt

❤️‍???? aandacht voor de oorzaak van het gedrag dat de kwetsing heeft veroorzaakt

❤️‍???? bespreken wat nodig is om herhaling te voorkomen 

Dit laatste is cruciaal, het mag helder zijn dat vertrouwen niet hersteld kan worden als de onveiligheid blijft bestaan of de kwetsingen zich blijven herhalen. 

Het lijkt misschien allemaal voor de hand liggend en simpel. Toch slagen veel stellen er niet in om dit te doen. En ook dat is begrijpelijk, vooral door deze VIER VALKUILEN: 

???? Niet met rechte rug volle verantwoordelijkheid nemen voor het eigen gedrag wat de ander heeft gekwetst, wat het vertrouwen heeft beschadigd. Wat vaak niet zozeer zit in het ontkennen ervan, maar in het bagatelliseren van de kwetsing ("zo erg was het toch niet!"), of door in de verdediging te gaan ("ik bedoelde het niet zo", of "ik had het moeilijk op mijn werk toen", of "ja, maar jij …."). 

???? Niet kijken naar wat er vóór het kwetsende gedrag al mis was in de relatie. Als er iets gebeurt dat het vertrouwen schaadt, zat er al langer iets niet lekker in de relatie. De kwetsing brengt dat aan het licht en is een kans om aan de oppervlakte te brengen wat er nodig is om de verbinding te verbeteren. 

???? Verwachten dat het verleden gecompenseerd wordt. Anders gezegd: er van uit gaan dat er een schuld is die ingelost moet worden. De ongelijkwaardigheid die hierdoor in de relatie ontstaat staat herstel van de verbinding in de weg. 

???? Het geen tijd geven. Herstel van vertrouwen is een proces. En volledige heling heeft soms maanden of zelfs enkele jaren nodig. 

Want vertrouwen ontstaat niet door woorden.
Vertrouwen ontstaat door ERVARING.
Door herhaalde ervaringen. 

Als je een keer gebeten bent door een hond is de kans groot dat je bang bent geworden voor elke hond. Maar elke keer dat je een hond kunt aaien zonder gebeten te worden, zal je meer en meer doen ontspannen. En maakt dat je honden in de loop van de tijd weer kunt gaan vertrouwen. 

Daarom heb je twee dingen nodig voor herstel: 

1️⃣ Afspraken maken over hoe je het in de toekomst anders gaat doen.
2️⃣ Die afspraken nakomen. 

Het eerste legt een basis. Kan zorgen voor een rationeel herstel van vertrouwen. 

Het tweede draagt bij aan een groeiend gevoel van veiligheid en voor emotioneel herstel van vertrouwen. 

Dat is wat elke positieve ervaring (en de afwezigheid van negatieve ervaringen) doet: het helpt om je zenuwstelsel elke keer een stukje meer te ontspannen, tot het weet dat het niet meer op zijn hoede hoeft te zijn. Dat het weer veilig is. 

Er is nog één valkuil die herstel van vertrouwen voor sommige partners langer laat duren dan nodig is, of zelfs doet mislukken … en dat is verwachten dat je dit perse allemaal alleen (als in samen, zonder hulp) moet kunnen.

 Ook al is het verlangen naar ontspanning, herstel van de verbinding en … van de liefde nog zo groot, soms liggen dingen zo gevoelig dat je in het begin van het proces nog niet echt open naar elkaar kunt luisteren. Dat je allebei heel snel in bescherming modus gaat. En er snel opnieuw zout in de nog open wond gaat. 

Hulp kan je dan op weg helpen, door een veilige setting te creëren waarin je je allebei kunt uitspreken en echt naar elkaar kunt luisteren. En leert wat je nodig hebt om ook thuis, zonder hulp van derden, die veiligheid te creëren om het vertrouwen stapje voor stapje te herstellen. 

PS

Herken je je in wat we hier met je delen maar weet je nog niet hoe je dit anders kan doen?
Voel je vrij om contact met ons op te nemen. Je kunt een e-mail sturen naar support@succesvollerelaties.com of direct een afspraak maken in onze agenda. We kijken dan samen wat er nodig is om  jou te helpen.

www.succesvollerelaties.com/afspraak


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen

Een Liefde-Vol Jaar

Een Liefde-Vol Jaar

Ontvang onze wekelijkse
Relatie Succes Tips

>