De onzichtbare muur

Soms kun je volkomen onverwacht in een woordenstrijd met je partner belanden. Dat je denkt "Waar komt dit nou vandaan …?!" Op een moment dat er niets aan de hand leek. En om iets dat volkomen onschuldig leek.

Op een dag die goed begon kun je dan zomaar in een ruziënde sfeer glijden. Of beter: erin struikelen. Want je valt allebei over iets dat je niet gezien hebt. Waarvan je niet wist dat het er was.

Misschien is het je een raadsel hoe het kan gebeuren dat je met goede bedoelingen een onderwerp ter sprake brengt, een idee oppert of een vraag stelt, en voor je het weet heb je woorden. Of een gesprek dat stroef verloopt en een kant op gaat waar je helemaal niet naar toe wilde.

Je krijgt een geïrriteerde of bozige reactie, of je partner is kortaf of doet laatdunkend en je begrijpt er niets van waar dat vandaan komt. Misschien raak je zelf ook geïrriteerd, triggert de reactie jou weer, of maken je pogingen om de vrede te bewaren het allemaal alleen maar erger.

De reden is dat er iets aan de hand is waarvan je je allebei niet bewust bent. Er komt iets mee met je vraag of opmerking, dat niets met je partner te maken heeft, maar waar je partner - ook weer onbewust! - op reageert.

Ook ons overkomt dat!

Onlangs hadden Joannie en ik dat nog een keer aan de hand, op een zonnige zondagochtend in de auto, op weg naar leuke afspraken. Opeens zaten we in een nare energie met elkaar te praten, allebei getriggerd. Het koste ons bijna een uur om boven water te krijgen wat er nou precies aan de hand was.

En dat is letterlijk een kwestie van "boven water krijgen" … van datgene wat zich onder  het water oppervlak afspeelt, buiten het bewustzijn van ons allebei om.

In vorige relaties zou dit zo maar als een donkere wolk boven mij en mijn partner kunnen blijven hangen, en soms dagen kunnen duren eer de lucht weer geklaard was. Ik ben blij dat Joannie en ik weten hoe we hier weer snel uit kunnen komen, op een manier die ons zelfs weer dichter bij elkaar brengt.

Want we hebben een heel fijne zondag gehad daarna. En weer nog meer geleerd over onszelf en elkaar. Eind goed, al goed dus.

Nu, het is lastig om dingen anders te doen als je niet weet hoe. Het is een van de redenen dat stellen telkens weer opnieuw dezelfde dingen blijven doen waarvan ze al herhaaldelijk hebben ervaren dat het niet werkt: het ontbreekt hen aan een alternatief. 

Wil je ontdekken hoe wij onze klanten helpen om zicht te krijgen op niet werkende patronen en hun blinde vlekken, en om te leren hoe het anders kan, maak dan een afspraak met ons. Kik hier om te zien wanneer er plek vrij is voor je in onze agenda.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen

Een Liefde-Vol Jaar

Een Liefde-Vol Jaar

Ontvang onze wekelijkse
Relatie Succes Tips

>