Hoe conflict je relatie goed doet, en wanneer juist niet

Conflicten???? worden vaak gezien als een teken dat er iets niet goed zit in een relatie. Iets dat vaak samen gaat met het idee dat boos zijn uit den boze is. 

Wat als het tegengestelde waar is? 

Zelf zien we onze relatie als een fijne relatie en we vinden dat we het heel goed hebben met elkaar. EN … ook wij zijn niet zonder conflicten! 

We begrijpen dat er weinig mensen zullen zijn die plezier scheppen in een ruzie. Dat lijkt ons alleen maar gezond. Maar wie met man en macht probeert elk conflict te vermijden, en gevoelens van boosheid te onderdrukken betaalt daarvoor een hoge prijs! 

De kosten van conflict uit de weg gaan. 

Een paar voorbeelden: 

???? Je moet je gevoelens onderdrukken en er ontstaat een innerlijk conflict. Daardoor kan er steeds meer frustratie opbouwen en wrok ontstaan, waardoor je misschien zelfs een hekel krijgt aan je partner. 

???? Je voelt je niet vrij om jezelf te zijn wat ten koste gaat van de verbinding met je partner. Want met wie heeft je partner een relatie, als je jezelf niet uitspreekt en niet laat zien wat er werkelijk in je speelt? 

???? Je mist de kans om problemen in je relatie op te lossen. Problemen die doordat ze niet aangepakt worden, vaak steeds groter worden. De drempel om ze ter sprake te brengen wordt er alleen maar hoger door. 

???? Als je jezelf niet toestaat boos te mogen zijn, zul je veel moeite hebben om je grenzen te bewaken en goed voor jezelf te zorgen. Dit gaat te koste van je zelfvertrouwen, je vertrouwen in anderen, en van je energie. 

???? Opgesloten boosheid kan innerlijk blijven broeien en steeds groter worden, totdat het niet meer lukt om het te blijven onderdrukken en een klein iets een aanleiding kan zijn om te ontploffen. Of het slaat zodanig naar binnen dat verlies van levenslust en depressieve gevoelens het gevolg zijn. 

Nu, dit lijstje is nog lang niet compleet. Maar het mag duidelijk zijn dat er hoge tol wordt betaald voor het uit de weg gaan van conflicten en het onderdrukken van boosheid. 

Het kan ook anders! 

Constructieve conflicten en boosheid 

In onze eigen relatie ervaren we keer op keer dat elk conflict ons dichter bij elkaar brengt, onze verbinding juist verdiept. 

De reden is simpel … het houdt onze relatie open en schoon. Het helpt ons allebei om echt en authentiek te zijn. En het helpt ons om goed voor onszelf zorgen, zodat we de beste versie van onszelf kunnen inbrengen in de relatie. 

???? Nu, "ordinaire" ruzies waarbij je steeds harder tegen elkaar gaat praten, niet naar elkaar luistert en verhitte discussies hebt waarbij de spanning alleen maar verder oploopt is niet wat we bedoelen met gezond conflict en gezonde boosheid. 

???? Daarom is het zo belangrijk dat conflicten zo snel mogelijk besproken worden en dat je je zo snel mogelijk uit als je ergens boos over bent. En dat je weet hoe je dat kunt doen met respect voor je partner en zonder je partner aan te vallen. 

Helaas hebben de meeste mensen geen goede voorbeelden gezien van hoe je dat kunt doen. De ruzies waar we als kind getuige van zijn geweest zijn waarschijnlijk een van de redenen om er nu zover mogelijk vandaan te willen blijven en conflicten uit de weg te gaan. 

Dat uit de weg gaan van conflicten en onderdrukken van boosheid gebeurt bovendien automatisch. Onbewust. Is een soort van reflex. Voelt als dat je niet anders kunt. 

Herkenbaar? 

Doorbreek het patroon

De eerste stap om uit deze "gevangenis" van automatische patronen te stappen, is om te zien hoe ze werken. Want het is onmogelijk iets te veranderen wat zich buiten je bewustzijn om afspeelt.

En het is lastig om dingen anders te doen als je niet weet hoe. Het is een van de redenen dat stellen telkens weer opnieuw dezelfde dingen blijven doen waarvan ze al herhaaldelijk hebben ervaren dat het niet werkt: het ontbreekt hen aan een alternatief. 

Wil je ontdekken hoe wij onze klanten helpen om zicht te krijgen op niet werkende patronen en hun blinde vlekken, en om te leren hoe het anders kan, maak dan een afspraak met ons. Kik hier om te zien wanneer er plek vrij is voor je in onze agenda.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen

Een Liefde-Vol Jaar

Een Liefde-Vol Jaar

Ontvang onze wekelijkse
Relatie Succes Tips

>